- Καταναλώστε καθημερινά τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών (1 μερίδα= 1 μέτριο φρούτο= 1 φλιτζάνι ωμά λαχανικά= ½ φλιτζάνι βραστά λαχανικά).
- Καταναλώστε προϊόντα ολικής αλέσεως (ψωμί, παξιμάδια, φρυγανιές, μακαρόνια κτλ.). Θα σας προσφέρουν περισσότερες βιταμίνες και φυτικές ίνες!
- Καταναλώστε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά!
- Επιλέξτε το ψάρι 2-3 φορές/ εβδομάδα
- Επιλέξτε όσπρια 2-3 φορές/ εβδομάδα
- Επιλέξτε πουλερικά 1-2 φορές/ εβδομάδα
- Περιορίστε στη 1 φορά/ εβδομάδα- 1 φορά/ 15 ημέρες την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι)και παράλληλα φροντίστε να αφαιρείτε τα ορατά λίπη.
- Ενυδατωθείτε σωστά, οι ανάγκες σε υγρά σύμφωνα με την EFSA ανέρχονται σε 2,0 L και 2,5L / ημέρα σε γυναίκες και άντρες αντίστοιχα. Φυσικά ανάλογα με την φυσική δραστηριότητα, τις καιρικές συνθήκες και άλλες ιδιαίτερες καταστάσεις όπως ο πυρετός ή η διάρροια οι ανάγκες διαφέρουν. Στην πρόσληψη υγρών, εκτός από το πόσιμο νερό συμπεριλαμβάνεται και η κατανάλωση ροφημάτων όπως ο καφές, το τσάι, οι χυμοί ακόμη και το νερό που εμπεριέχεται στα τρόφιμα.
Ευανθία Παγουρτζή
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc
Μεταπτυχιακό στη Διατροφή Αθλητών και Αθλουμένων
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μέλος Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής ΠΣΔΔ
Εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία
Διατροφική Ευφυΐα, Κωνσταντινουπόλεως 31, Αιγάλεω τηλ. 210- 59 85 990, κιν: 698 84 43 528